2016-2017 ERASMUS+ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU İLANI

2016 – 2017 ERASMUS+ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU İLANI

2016–2017 akademik yılında (Güz ve Bahar dönemleri) Erasmus öğrenim ve staj hareketliliğinden faydalanmak isteyen öğrencilerimizin başvuruları  29 Şubat 2016 - 15 Mart 2016 tarihleri arasında alınacaktır. 2016–2017 akademik yılında yapılacak olan öğrenci seçimlerine, yabancı uyruklu öğrencilerimiz de başvuru koşullarını sağlamak kaydıyla katılabilirler.

Başvuru Yeri

http://erasmus.yalova.edu.tr (Explorer Kullanılmalıdır)

On-line başvuru yapan öğrenciler başvuru tarihleri arasında aşağıdaki belgeleri eksiksiz olarak Rektörlük /Dış İlişkiler Koordinatörlüğüne teslim etmelidirler. Aksi halde başvuruları dikkate alınmayacaktır. 

Evrak teslimi aynı gün saat 17:00’a kadar tamamlanmalıdır.

15 Mart 2016 17:00’dan sonra yapılan başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir. Erasmus Öğrenim Hareketliliği için Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize tahsis edilen bütçe belirlenene kadar, tüm başvuru sahipleri aday statüsündedir. Başvuru sahibi, seçilmiş olarak ilan edilse dahi yukarıdaki koşul sağlanıncaya değin adaydır.

Başvuru belgeleri

  • Fotoğraf yapıştırılmış, imzalı başvuru formu (internetten doldurulup çıktısı alınmış)
  • 1 adet transkript (2015-2016 güz dönemi notlarını da kapsayan GANO)
  • Taahhütname
  • Yalova Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu (YDYO) tarafından yapılacak yabancı dil sınavına girmeyecek adaylar için YDS, KPDS, ÜDS belgesi veya Yükseköğretim Kurumu’nun tanıdığı eşdeğer dil belgeleri

(Geçerli yabancı dil belgesi olmayan adaylar YDYO'nun yapacağı dil sınavına katılmak zorundadırlar.)

NOT: Hem öğrenim hem de staj faaliyetine başvuracak öğrenciler iki ayrı başvuru formu getirmelidirler.

Başvuru Koşulları

Erasmus Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanabilmeniz için bölümünüzün AB üyesi bir ülkede yer alan, Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi bir yükseköğretim kurumundaki ilgili bölüm ile Erasmus İkili Anlaşması olması gerekir. (2016-2017 akademik yılı Erasmus İkili Anlaşma verileri için lütfen bkz.) http://erasmus.yalova.edu.tr/ikilianlasmalar.asp  

 

2016-2017 akademik yılında "Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği" başvuruları değerlendirirken kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:

2016-2017 akademik yılı Erasmus Uygulama El Kitabı değerlendirme ölçütleri kullanılacaktır. Ulusal Ajans’ın yapabileceği herhangi bir değişiklikte Erasmus Ofisimiz web sitesinde gerekli değişiklikleri yayınlayacaktır.

  • Akademik başarı düzeyi        : %50
  • Yabancı dil seviyesi   :%50 ( Sınav test olarak uygulanacaktır.)
  • 2015-2016 Akademik yılında Erasmus Yabancı Dil sınavına giren öğrencilerin Dil puanları adayların istemesi halinde bu sene de geçerli sayılacaktır.
  • İngilizce dışında eğitim dili veren okulları tercih eden ve orada eğitim almak isteyen öğrencilerin başvuruda B1 Dil belgelerini teslim etmeleri zorunludur.
  • Erasmus öğrencisi seçilebilmek için gerekli olan genel not ortalaması önlisans ve lisans öğrencileri için 2.20/4.00, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için 2.50/4.00. Yüksek lisansı ilk yılında olup GANO’su olmayan öğrenciler lisans GANO’su ile başvurabilirler ancak 2.50/4.00 şartına tabidirler. Bu ortalamanın altında olan başvurular sıralamaya dahil edilmeyecektir. Sözü edilen minimum ortalamalar elde ediliyorsa, alttan dersin bulunması öğrencinin Erasmus'a başvurması için engel değildir.
  • Erasmus+ Erasmus Öğrenim Hareketliliğine daha önce HEI/Erasmus+ Faaliyetini aynı veya bir önceki öğrenim seviyesinde gerçekleştirenler de başvurabilir.
  • Yükseköğretim kurumunun öğrenim ve staj hareketliliği seçimlerini aynı başvuru ve değerlendirme süreci içerisinde gerçekleştirmesi halinde, hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvuran bir öğrencinin her iki faaliyete de seçilmiş olması durumunda, -10 puanın hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden hangi faaliyette azaltma uygulanmasını tercih ettiğine yönelik bir dilekçe alınacaktır.
  • Bir öğrenci Erasmus öğrenim faaliyetindenaynı öğrenim kademesi içinde (lisans, yüksek lisans veya doktora) toplamda 12 aya kadar hibe alarak faydalanabilir.

   

      Aynı Öğrenim Seviyesi Örnek:

 

İşletme 2.sınıfta HEI/Erasmus+ ile 4 ay süre öğrenim ya da staj faaliyetine katılan öğrenci 8 ay süre ile Erasmus+ Erasmus Hareketliliğine katılabilir.

 

      Farklı Öğrenim Seviyesine Örnek:

 

    Lisans Döneminde HEI/Erasmus+ Faaliyetine Katılan Öğrenci Yüksek Lisans Döneminde toplamda 12 ay Erasmus+ Erasmus Hareketliliğine katılabilir.

  • Erasmus+ Erasmus öğrenim Hareketliliği en az 3 ay en fazla 12 ay, ile gerçekleştirilebilir.
  • Hibe tablosu aşağıdadır.

 

Hayat pahalılığına göre ülke türleri

Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler

Aylık Öğrenci Öğrenim Hibesi (€)

1. Grup Program Ülkeleri

Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık

500

2. Grup Program Ülkeleri

Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye

400

3. Grup Program Ülkeleri

Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya

300

     

      Önemli Noktalar

  • Daha Önce Erasmus Programından yararlanan öğrencilerin  her bir Erasmus+ hareketliliği için Erasmus+ puanından -10 puan düşülerek öğrencinin nihai puanı hesaplanır.
  • Yapılacak yabancı dil sınavına kayıt olunduğu halde katılım sağlanmamışsa, öğrencinin daha sonraki herhangi bir Erasmus hareketliliği başvurusunda toplam puanından -5 puan düşülecektir.
  • Hareketliliği kazandığı halde feragat süresi dahilinde feragat bildiriminde bulunulmaması halinde öğrencinin daha sonraki herhangi bir Erasmus Hareketliliği başvurusunda -10 puan düşülecektir.

 

Lisans Öğrencileri için

 

  • Değişimin gerçekleşeceği akademik yıl birinci sınıfta okuyan önlisans ve lisans öğrencileri Erasmus öğrenim hareketliliğine başvuruda bulunabilir, ancak değişim başladığında birinci sınıfı bitirmiş olmaları gerekir. GANO oluşmalı ve en az 2,20 olmalı
  • Erasmus’a başvuru aşamasında minimum eğitim sürelerini o akademik yılın sonunda tamamlayacak öğrenciler (önlisans 2. sınıf, lisans 4. sınıf öğrencileri) gelecek akademik yılın Erasmus öğrenim hareketliliği programından yararlanamazlar.
  • Okulu uzatan öğrenciler üzerilerinde 30 AKTS'lik ders yükümlülüğü bulunmaları durumunda gelecek akademik yılın Erasmus öğrenim hareketliliği programından yararlanabilirler.
  • Erasmus öğrencisi bir dönemde mutlaka 30 AKTS’lik ders almak zorundadır. Aksi takdirde hibe ödemesi yapılmaz.
  • Yatay veya dikey geçişle başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapmış ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda bir not ortalaması oluşmamış öğrenciler için geldikleri yükseköğretim kurumundan aldıkları son transkriptte yer alan not ortalamaları dikkate alınır.

 

Lisansüstü Öğrencileri için

 

  • 2015-2016 Bahar Döneminde Yüksek Lisans ve Doktora başlayan öğrenciler henüz not ortalamaları olmadığından lisans veya yüksek lisans (doktora öğrencileri için) GANO’ları ile 2016-2017 Akademik yılı Erasmus+ programına başvuru yapabilirler.
  • Ders dönemini tamamlamış Yüksek lisans öğrencileri araştırma amaçlı Erasmus Programından yararlanabilirler.
  • Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri 30 AKTS’lik ders almak zorunda değildirler. Özellikle tez aşamasında olan öğrenciler isterlerse hiç ders almayabilirler. Tez yazmaları zaten 30 AKTS şartını sağlamaya yeterlidir.
  • Lisansüstü seviyede başvuracak ve özellikle tez döneminde yararlanacak adayların, tercihlerini yapmadan önce ilgili anlaşmanın ait olduğu Enstitü / Bölüm / Anabilim Dalı koordinatörleriyle iletişime geçmeleri ve gitmeyi planladıkları üniversitede çalışma alanlarının bulunup bulunmadığını teyit etmeleri beklenmektedir. Benzer şekilde, gidilmesi planlanan üniversitenin Erasmus koordinatörleriyle de iletişime geçilerek ön bilgi alınabilir.

 

Başvuran tüm öğrencilerimiz ayrıca bir çağrı beklemeksizin, başvuruda tercih ettikleri üniversitelerin Erasmus+ öğrencilerine uyguladıkları eğitim diline göre (eğitim diline ilişkin veriler üniversitelerin web adresinde yayınlanmaktadır. Bu konuda Erasmus bölüm koordinatörünüzden de bilgi alabilirsiniz) aşağıda detayları belirtilen yabancı dil sınavlarına gireceklerdir:

 

Tarih

Sınav

Yer

Saat

17 Mart 2016

İngilizce

İİBF Merkez Yerleşkesi

16.00

 

          *Yer, gün ve saatlerde olabilecek değişiklikler için lütfen web adresimizi düzenli olarak kontrol ediniz. http://erasmus.yalova.edu.tr

 

Erasmus öğrenci seçiminde YDS/KPDS/ÜDS  belgeleri   (YDYO test sınavına denk)  kabul  edilecektir. http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2016/GENEL/EsdegerlikTablosu29012016.pdf 
 

İngilizce dışı Yabancı Dillere Dair


Eğitim dili İngilizce olmayan kurumlara başvuracak öğrencilerimizin, varsa söz konusu dil ya da dilleri (B1) düzeyde bildiklerini gösterir belgeleri ibraz etmelidirler. Gerekirse, Erasmus Ofisi ilgili dilden yazılı ve sözlü sınav yapacaktır.

 

Başvuru Takvimi ve Yöntemi

 

29/02/2016     “Erasmus Öğrenim Hareketliliği” ilanı İnternet üzerinden başvuru ve Dış İlişkiler Koordinatörlüğü/Erasmus Ofisine belge teslimi için başlangıç tarihi

15/03/2016     İnternet üzerinden başvuru ve başvuru belgesi teslimi için son tarih (17:00’da sistem başvuruya kapanacaktır.)

17 /03/2016    Yabancı Dil sınavı    

21 /03/2016     Sonuçların ilanı  

 

21-25 Mart 2016  Sonuçlara itiraz ya da katılımdan vazgeçme (feragat) haftası

25-30 Mart 2016     Kesinleşen sonuçların ilanı ve gidilecek üniversitelere bildirim (nomination)

 

Başvurular, yukarıdaki takvim doğrultusunda öncelikle internetten gerçekleştirildikten sonra belgeler Rektörlük dış ilişkiler koordinatörlüğüne teslim edilecektir. 15 Mart 2016 saat:17:00'den sonra hiçbir başvuru kabul edilmeyecektir. 

 

Öğrencinin not ortalamasının başvuru aşamasında asgari şartları sağlaması gerekir. Not ortalamasının tespitinde öğrencinin almış olduğu en son transkript kullanılır. Öğrencisi olunan (seçimlerin yapıldığı) yükseköğretim kurumu tarafından verilen güncel transkriptin kullanılması esas olmakla birlikte, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ilk dönem başvuran ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda transkripti oluşmamış öğrenciler için bir önceki yükseköğretim kademesinde alınan mezuniyet notu kullanılır.


Hibe Sözleşmesi

Erasmus hibesi Avrupa Komisyonu aracılığı ile Ulusal Ajans tarafından sağlanmaktadır. 2016–2017 akademik yılı için Üniversitemize tahsis edilecek hibe tutarı yaklaşık olarak Haziran-Temmuz 2016 tarihlerinde netleşecektir. Bu nedenle, başvuruların sona ermesinden sonra açıklanacak olan seçim sonuçları değerlendirme açısından nihai, ancak hibe koşulu açısından ÖN SEÇİM sonuçları olacaktır. Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize ayrılan bütçenin elverdiği sayıda öğrencimize Erasmus hibesi tahsis edilebilecektir.

 

ÖZEL KOŞULLAR:

 

Erasmus Öğrenim Hareketliliği için Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize tahsis edilen bütçe belirlenene kadar, tüm başvuru sahipleri aday statüsündedir. Başvuru sahibi, seçilmiş olarak ilan edilse dahi yukarıdaki koşul sağlanıncaya değin adaydır.

 

Hareketlilik süresinin asgari sürenin altında olması durumunda (3 tam ay) sözkonusu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz. Öğrencinin erken dönmesini zorunlu kılacak mücbir sebep yoksa asgari faaliyet süresi şartına uygun olmaması nedeniyle kabul edilmemektedir.

 

Engelli öğrencilerimizden programdan yararlanmalarını teşvik etmek adına, seçilecek engelli öğrencilerimiz için standart hibelere ek olarak hibe tahsisi söz konusu olabilecektir. Gidilmesi planlanan kurumlarda engelli öğrencilere sunulan olanaklar hakkında ilgili anlaşmanın “Additional Requirements” bölümlerinden ya da doğrudan ilgili üniversite Erasmus ofisinden bilgi alınabilir.

 

Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (zorunluluk nedeniyle; ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketliliğin erken sonlandırılması gerektiği durumlarda öğrencilerin, bu durumlarını önceden AB ofisi ile iletime geçerek, AB ofisine bildirmeleri gerekmektedir. Durumun mücbir bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin onay, Koordinatörlüğümüzce Ulusal Ajans Başkanlığı’na sorularak alınacaktır. Durumları mücbir sebep olarak değerlendirilen öğrencilerin yurtdışında kaldıkları süre karşılığı hibe miktarı kendilerinde bırakılmak üzere, fazladan ödenen hibenin iadesi istenir.

 

Öğrencilerin, hareketliliğe başladıktan kısa bir süre (3 aylık asgari süre sağlanmadan) sonra kendi istekleriyle (mücbir sebep olmaksızın) hareketliliklerini sona erdirmeleri halinde, öğrenciye ödenmiş bulunan hibe varsa geri talep edilir. Bu öğrenciler, aynı öğrenim kademesi içinde tekrar Erasmus öğrenim hareketliliğinden yararlanamazlar.

Öğrencilerin, hareketliliğe başladıktan sonra öğrencilik sorumluluklarını yerine getirmemeleri halinde (derslere devam etmemek ya da sınavlara girmemek gibi), öğrenciye ödenmiş bulunan hibe varsa geri talep edilir.

 

Erasmus hareketliliklerine seçilen öğrencilere, faaliyete başlangıç öncesinden çevrimiçi (online) bir dil seviye tespit testi uygulanacaktır. Avrupa Komisyonunun “Online Linguistic Support” portalı üzerinden gerçekleştirilecek test sonucunda dil seviyesi CEFR’e göre B1 altı olan öğrencilere yine çevrimiçi bir dil kursu tanımlanacaktır. Benzer şekilde, öğrencilerin faaliyeti sonunda da dil testine girmeleri beklenmektedir. Sınav sonucu faaliyete katılmaya engel olmamakla birlikte, Avrupa Komisyonunca Programdan yararlanacak öğrenciler için önerilmiş olan seviye B1’dir.

                2016-2017 Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği  Tahmini Kontenjanları

 

Bölüm

Kontenjan

Bilgisayar

2

Enerji

3

Kimya

1

Polimer

2

Hukuk

1

Çeko

2

Sosyal Hizmet

2

İşletme

10

U. İlişkiler

10

UTF

2

İktisat

2

FBE ve SBE

4

TOPLAM

41